Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erika - Itália

2010.01.28

Kedves Évi Barátnőm!

Itt küldeném a kis beszámolómat az olíva szüretről!

Boldog házasságban élek Rómában immár 16 éve. A férjem olasz, Lucianónak hívják és van egy szuperjó fej anyósom, akit imádok és szerencsére nagyon jó a viszony közöttünk. Ő a második édesanyám, neki pedig én vagyok a második lánya. Egyszóval szoros a kapcsolat közöttünk.

Anyósomnak/Filomena/-nak hívják és Larino-ban/Molise tartományban/ kb. 5 hektár földje maradt még a szülei jóvoltából. Ezen belül 118 olíva fa ültetvénye is van, amit október közepétől szüretelni lehet. Ebben az évben is így volt. Szeptember végén már tudtuk, hogy melyik hétvégén indulunk Larionba. Általában szombatra esik az utazásunk és így legalább be tudunk vásárolni arra az 5-6 napra míg tart a szüretelés.

Van egy kis kétszobás házikó is a telken, amit még anyósom szülei építettek. Minden megtalálható benne, még azt is lehet mondani, hogy komfortos. Rusztikus.Még a régi kandalló is üzemel, ahol esténként megszoktunk melegedni, miközben a parazsán finom kolbászokat és húsokat sütünk.

Reggel korán kezdjük a munkát. Az első traktor szóra, vagy kakas kukorékolásra már az olívafák alatt vagyunk. A szüret előtt, a fa köré fektetünk hatalmas nagy háló szerű "lepedőket", hogy arra potyogjanak az olívabogyók, miközben kézzel, vagy kézi motoros "kelepelőgép"-re hasonló olíva szüretelővel elkezdjük a bogyók szüretelését. Körbe álljuk a fát, és kezdjük a szüretet.

Amikor végeztünk a fával összeszedjük a hálókat és hatalmas műanyag kosarakba öntjük a leszedett bogyókat.  Megyünk a következő fa alá és kezdünk mindent előlről, alul felül és így tovább amíg el nem készülünk mind a 118 fával. Napnyugtáig dolgozunk, míg világos van.

Természetesen déli 12-órakor ebédelünk a fák alatt, az anyós készítette finom szendvicseket. Nagyon hangulatos szokott lenni ez a pic.nick a természet lágy ölében, a madarak csiripelésével.

 A levegő Isteni és élvezzük a természet szépségeit. Ez a föld egy kis domb lejtőjén van, ahol nagyon szép panoráma is végig kíséri ottlétünket. Főleg, ha szép az idő, még a tengerig is el lehet látni, ami kb. 20 km -re van a házikótól.

 Amikor befejeztük a szüretet, jön egy taraktor és elszállítja az olívabogyót a sajtolóba. Általában egy éjszaka alatt lesajtolják a bogyókat és 25 literes "bödönökbe" folyik az extra szűz olívaolaj. Másnap reggel megyünk a bödönökért és már délután utazunk is haza.

Drága Évikém! Igazad van! Az olívaolaj a legegészségessebb amivel főzni lehet. Sokkal finomabbak az ételek, a sültek, de még a saláták is olívaolajjal. Mindenre jó. Sokat segít az egészségnek is. A szívre, emésztésre, vérkeringési panaszokra, belsőszervi megbetegedésekre, mindenre jó! Télen amikor a szél kifújja a szánkat vagy a kezünket, este bekenjük egy kis olajjal és másnap reggelre elmúlik. Egy kiskanál olajat éhgyomorra, székrekedés ellen hatásos. A ráncos arcbőr természetes simításásra és ápolására is ezt használom. Egyszóval  Isten adta termék, aminek nagyon örülünk és használunk mi is.

Nagyon ajánlom Neked is! Évikém! Ennyi dióhéjban. Ha esetleg  szeretnél tudni még valamit, részletesebben, akkor csak írj bátran! Nagyon szívesen leírom, és vagy tudatom Veled! Mégegyszer köszönöm, hogy ilyen türelmesen vártad a levelemet! Aranyos vagy! kívánok egy nagyon kellemes hétvégét, jó egészségben és vidámságban! puszimat küldöm! Erika

Kép

Kép

 

A mappában található képek előnézete Ételeink képekben

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

BALATONBOZSOK

(H.Eszter, 2010.02.17 22:46)

SZERENCSÉS VAGY. ÉN IS IMÁDOM AZ OLÍVÁT.

ÜDV. ESZTER

Székesfehérvár

(Stégnerné Csilla, 2010.02.08 15:26)

Erikám! Boldogan fedeztem fel írásodat Éva oldalán.Már értesültem a másik közös oldalunkon hogy olíva szüreten voltál,de nagyon tetszett, hogy most részletesen is olvashattam róla! Igazán nagy élmény lehet, tudom munka is de olyan csodálatos a természet adta ajándékot élvezni.Az én kedvenc növényem az olíva melett az aloe. Szívesen szoktam előadásaimban hívatkozni arra történelmi tényre amely szerint Kolumbusz Kristóf úgy vélekedett ,hogy "Négy olyan növény van,amely az ember számára elengedhetetlen: a búza,a szőlő,az olíva,és az aloe.Az első táplál,a második megörvedezteti a szívet,a harmadik harmóniát szerez,a negyedik egészségessé tesz" Én is csak azt tudom ajánlani mindenkinek hogy a természet kincseit ki kell használni,fordítsuk arra amelyre Isten termtette azokat.Szeretettel Csillától

Budapest

(Anikó, 2010.01.28 18:51)

Görögországi nyaralásom alkalmával volt hasonló élményben részem. A tiltás ellenére boldogan "csempésztem" haza egy ásványvizes palack frissen sajtolt valódi szűz olívaolajat.