Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eredeti olasz pizzarecept

2010.02.10

Kedves Olvasóim!

Erika-Itália ismét megtisztelt bennünket egy élményével, amit megosztok Önökkel is. Van választási lehetőség, sütni otthon egy jó tésztát, vagy elmenni egy pizzériába.

Szia, Drága Évikém!

Ne haragudj, hogy ilyen későn válaszolok a leveledre, de mint mindig, időhiányban szenvedek. Amikor van egy kis szabadidőm akkor általában a pihenéssel szoktam eltölteni az időt. A legegyszerűbb tevékenységgel az alvással, tv-nézéssel, olvasással, abszolút relax.

Ha az idő megengedi, akkor hétvégén a családdal kirándulásokat esetleg közös programokat /mozi látogatás, rokonlátogatás, és egyéb, épp ami az eszünkbe jut, címszó alatt vágunk neki. Ritkán tervezzük meg előre, a programokat, mert általában sosem úgy történik, ahogy mi szeretnénk. Szeretjük az "ahogy esik, úgy puffan" megoldást, mert mindig érdekesen és szórakoztatóan telnek így a programjaink. Ebben a nagy rohanó világban most egy ilyen periódust élünk, de megmondom őszintén időnként jó az árral "úszni" mert kevesebb "energiát" pazarol el tőlünk.
 Drága Évikém! Kértél egy pizza tészta receptet. ( én nem szoktam pizzát sütni itthon, mert amikor a család pizzát akar enni, az is egy jó kifogás arra, hogy kimozduljunk a lakásból. Elmegyünk a Pizzéria-ba és megesszük ott! Nem drága új környezet, új arcok, friss levegő, mozgás. ) Így anyósom egyszerű receptjét küldeném.
4 személyre (50 dkg alaptésztához, azaz
1 nagy tepsihez/2 kerek, 24 cm átmérőjű pizzához)
1 dl tej,
1 kávéskanál cukor,
2 dkg élesztő,
40 dkg finomliszt,
1 kávéskanál só,
4 evőkanál olaj, (olíva)
liszt a formázáshoz,
olaj a kenéshez
Elkészítés:
1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleontjuk az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-30 perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat, és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizza szósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, sonkával, főtt tojással, hússal, kevés oregánot és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

Évikém!  Remélem, hogy ízleni fog neked is ez a recept! Majd írd meg légy szíves, hogy sikerült és milyen finomságokkal szórtad meg a tetejét! Kíváncsian várom a leveled!  Addig is puszimat küldve üdvözletemet küldöm Neked! Ciao! Erika
 

A mappában található képek előnézete Ételeink képekben

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szeged

(B. Ági, 2010.02.16 08:26)

Húúúú ez nagyon finom lehet! Máris éhes lettem. :)